HEM

Aktuellt

Tio trender i vinvärlden

Vad gäller i vinets värld 2018? Kommer det blå vinet ta över fullständigt? Kommer vi dricka mer prosecco? Eller hamnar vi åter i Bordeauxträsket? Vinguiden trendspanar och ser tio tydliga vintrender. Men vad tusan är petnat?

Systembolaget må diktera villkoren för vad vi dricker i Sverige. De kommer med sina offertförfrågningar och importörerna svarar och håller tummarna. En box som efterfrågas från ett mindre vinproducerande land kan ändra statistiken fullständigt. Men det är mer en chimär.

Om vi istället breddar perspektivet och blickar förbi monopolet, omvärldsbevakar, ser till vad andra spännande vinländer föredrar i vinväg, ser vi att vi hamnar långt bortom uppsötade viner från södra Italien eller bubbel från norra Italien. Nu talar vi unikt, exklusivt, säreget, men inte alltid nödvändigtvis dyrt. Och det är just det som är hela poängen, en stor portion kärlek till vinet där man förstår ursprung, passion och kultur samlat i ett glas.

Pretentiöst? Inte ett dugg, snarare äkta vara. Och det gillar vi. Precis som när Vinguiden nu trendspanar, för plötsligen uppenbarar sig tio tydliga tendenser. Varken mer eller mindre.

1. Petnat– eller pétillant naturel som det kallas internationellt. Det är viner med bubblor, men inte med lika hårt tryck som i en champagne eller motsvarande. Metoden kallas ancestrale där man låter sista delen av vinets jäsning ske på försluten flaska, alltså inte en andra jäsning, varvid bubblorna blir mjukare. Limoux i södra Frankrike är bra på detta, liksom Colli Bolognesi utanför Bologna där de producerar Pignoletto-viner.

2. Lättare flaskor – är inte bara klimatsmart, det underlättar för allt och alla. Nu har vi dessutom kommit över ängsligheten att det skulle vara mindre i en petflaska, trots att det står 70 centiliter även på den etiketten. När vinerna som paketeras i den lättare flaskan dessutom håller allt högre kvalitet finns inga undanflykter längre.

3. BS-onlineköp – för visst är vi trötta på att monopolet sätter villkoren för vad vi ska handla. Och när. Och hur. Om vi kikar lite på vad Beställningssortimentet har att erbjuda, när vi nu dessutom får tillgång till mer information om vinerna bortanför monopolets hemsida, ja då stiger beställningsfrekvensen avsevärt. Det är hög tid nu.

4. Fino – för sherry heter det inte längre. Nu vill man i södra Spanien att världen ska kombinera sin torra fino med mat, och kommer med massvis av förslag på godsaker som gifter sig med det unika vinet. Att det inte längre kallas sherry har att göra med att begreppet ger associationer åt helt andra håll. Det är också ett sätt av visa mångfalden på vinerna från Jerez.

5. Exklusiv rosé – vi jagar större vinupplevelser än någonsin vilket kommer att märkas när rosévinkonsumtionen sätter fart. Vi satsar mer på ursprung, unika viner och mer matorienterat innehåll nu när vi lärt oss att vi kan dricka rosévin även när inte solen står i zenit.

6. Udda champagne – ger mersmak, vi har testat prestigerna, kan det mesta om årgångar, kanske till och med varit på världens största champagneprovning som Vinguiden arrangerade under hösten 2017. Nu återstår att hitta de riktigt personliga vinerna, inte kioskvältarna, utan de champagner som väcker eftertanke. Gärna från små producenter dessutom.

7. Prestigecava – är mer än ett bubbel, lär vi oss samtidigt som cavaindustrin satsar på vingårdscavor. Det är också det självklara sättet att möta konkurrensen från den enorma volym norra Italien lyckas producera med sin prosecco. Nej, nu räcker det, nu vill vi ha kvalitet, torra viner och unika diton.

8. Svenskt vin – vinner terräng, renommé, följare. Det är inte ett dugg konstigt då vinet går från klarhet till klarhet. Men eftersom Systembolaget inget hellre vill än att gårdsförsäljningen fortsättningsvis ska förbjuden och vi andra vill att Sverige ska ha en vinproduktion, inser vi att det är vi som bestämmer, genom att börja köpa det svenska vinet.

9. Druvblandningar – från hela världen är något vi nu får vänja oss vid. Och det gör vi gärna. Tidigare låg fokus helt på endruvsviner med tydlig etikettering, men så är det inte längre då flera producenter har insett att det går att tillverka ännu lite mer komplexa viner om man blandar olika druvor.

10. Budgetvin – som i Bordeaux, Priorat, Châteauneuf-du-Pape, kommer med stormsteg. För nu ska alla kunna köpa vin även från prestigedistrikt. Trenden är mycket oroväckande då ursprunget helt kommer av sig, liksom kvaliteten. Vem vill dricka Bordeaux som kostar halva priset men som inte smakar Bordeaux? Precis.


Johan Franco Cereceda

Du kanske även vill läsa dessa

Solaris – en druva för nordiskt klimat

Solaris – en druva för nordiskt klimat

Har du hört om Solaris? Kan Sverige bli ett vinland att räkna med i framtiden? Med tanke på den mångsidigt tåliga druvan Solaris går det faktiskt inte helt att räkna bort. Här har vi samlat allt du ..

Läs mer
Skåla in nationaldagen med ett blågult vin

Skåla in nationaldagen med ett blågult vin

Den 6 juni är det ännu en gång dags att hissa den svenska flaggan och beundra våra blågula färger. Vad kan då vara mer passande och spännande än att fira med ett svenskt vin! För över tjugo år seda..

Läs mer
5 fakta du inte visste om svenska viner

5 fakta du inte visste om svenska viner

Sverige är kanske inte det första land du tänker på när du föreställer dig vackra vingårdar och lyckosam vinproduktion. Men trots en liten vinodlartradition och ett ganska kallt klimat så växer vinb..

Läs mer
Fira nationaldagen med ett glas helsvenskt vin

Fira nationaldagen med ett glas helsvenskt vin

Den svenska dryckesbranschen slår rekord efter den heta sommaren. Och aldrig har det funnits så många svenska vinodlare. – Det kommer att släppas rekordmånga nya svenska viner, säger Hans Håkanson, ..

Läs mer
Svenska vinundret slår rekord: ”En otrolig utvecklin..

Svenska vinundret slår rekord: ”En otrolig utvecklin..

Det svenska vinundret slår rekord. Från att ha varit en hobby har ett 50-tal professionella vingårdar på kort tid vuxit fram i Sverige. – Det är en otrolig utveckling vi ser just nu. Nya intressente..

Läs mer
Medaljregn över svenska viner: ”Otrolig utveckling”..

Medaljregn över svenska viner: ”Otrolig utveckling”..

Sverige genomgår en otrolig utveckling som vinland. På några få år har vi gått från fyra medaljer i vintävlingar till 25 medaljer. – Resten av världen börjat förstå att vi kan göra kvalitetsviner i ..

Läs mer