HEM

Aktuellt

Systembolaget stoppar trälådor

Att sälja vin i trälådor innebär en merförsäljning. Och det vill inte Systembolaget. Därför har man sedan 1 september förbjudit trälådan.

Trälådan har varit ett mycket viktigt inslag för vinkonsumenter under flera års tid. Många som vill köpa flera flaskor vin har då chansen att få vinet paketerat i lådor med vinegendomens namn och logotyp på.

Men denna möjlighet har Systembolaget nu sedan 1 september tagit bort.

Från monopolets sida menar man att fler leverantörer försöker manipulera en merförsäljning genom att erbjuda trälådor till dem som köper ett visst antal vin. Och det rimmar illa med Systembolagets uppgift.

Samtidigt hävdar Systembolaget att tilltaget med att sälja vin i trälådor sätter sortimentsmodellen ur spel. På vilket sätt? Jo, eftersom konsumenten får trälådan bara om denne köper flera exemplar av vinet samtidigt, är det inte fråga om en reell kundefterfrågan på vinet, utan snarare på trälådan. Principen är att ju fler viner man lyckas sälja, desto större är chansen att vinet så småningom hamnar på hyllan.

Systembolaget skriver i ett brev till samtliga leverantörer att trälådan inte får används tillfälligt under en kortare period än ett år och i syfte kvalificera sig in på monopolets ordinarie sortiment från beställningssortimentet.

Med andra ord, om man som konsument tidigare har bestämt sig för att köpa ett visst antal flaskor, får man ändå inte en trälåda.

Däremot säljer Systembolaget egna trälådor i form av presentförpackning. De kostar då 149 kronor och rymmer två flaskor.


Johan Franco Cereceda

Vinguiden
tipsar