HEM

Aktuellt

Rotari – hantverksbubblor från norra Italien

TrentoDOC är beteckningen för några av Italiens finaste mousserande viner. De tillverkas där berg möter dal i norditalienska Trentino. Och där ligger Mezzacorona, vineriet bakom de populära Rotari-vinerna. 

Metodo Classico är den italienska termen för mousserande vin tillverkat enligt samma hantverksmässiga metod som exempelvis champagne. På det här sättet görs Rotari-vinerna från Mezzacorona, som sedan många år kommit att bli svenskarnas favoritbubbel. 

Andra jäsning i flaska 

Rotari-vinerna görs i regionen Trentino vid de italienska alperna. Ursprungsbeteckningen heter TrentoDOC och regelverket är tydligt. Här handlar det alltid om Metodo Classico-viner gjorda med den andra jäsningen – den som ger bubblorna – i flaska. Samma metod används för de mest kända mousserande vinerna världen över. 

Svala druvor och lång lagring 

Vinerna får dels karaktär från de svalt växande druvsorterna, främst chardonnay och pinot nero (pinot noir). Dels från den tid vinet lagras med jästfällningen efter jäsningen i flaskan. Regelverket för TrentoDOC säger minst 15 månader, faktiskt längre än i Champagne! Rotari-vinerna har dessutom gått ett steg längre, de ligger minst 24 månader på jästfällningen, upp till 60 månader för vissa av dem. Förenklat kan man säga att ju längre tid, desto mer spännande aromer och fyllighet får vinet. 

Uppkallat efter en tapper kung 

I Italien finns några av världens bästa kooperativ och Mezzacorona hör till dessa. Det grundades 1904 i Trentino och har idag tillgång till 2 800 hektar vinodlingar från vilka en mängd olika viner tillverkas. Mest känd är man för de mousserande Rotari-vinerna uppkallade efter den lombardiske tappre kungen Rotari som en gång i tiden slogs för detta nordliga folks bästa (och som syns avbildad på etiketterna). 

Eget vineri för bubblor 

Idag finns ett specifikt vineri, enbart fokuserat på de mousserande vinerna. Den arkitektritade byggnaden smälter in i landskapet samtidigt som den utgör ett landmärke i en fantastisk natur där berg möter dal. Vill man lära sig mer om både vinerna och historien runt dessa rekommenderas ett besök. 

Svenskarnas favorit 

Tack vare dedikerade vinfamiljer och satsning på samarbete kring odling och tillverkning kan Mezzacorona producera hög kvalitet till bra priser år efter år. Något som så klart uppskattas av svenska vinälskare som har tagit Rotari-vinerna till sina hjärtan. 

Vinerna enligt Anders Melldén

I Sverige finns idag en handfull av Rotaris viner på Systembolaget. Några av dem i det fasta sortimentet och några i beställningssortimentet. Vinguidens Anders Melldén har smakat. – Rotari gör mig aldrig besviken. Standarden är hög på varje nivå och relationen mellan bra pris och hög kvalitet är oslagbar. 

Rotari Blanc de Blancs Extra Brut
2017
Rotari Blanc de Blancs Extra Brut
Läcker stil som osar elegans, gjort av 100 procent chardonnay med hela 48 månaders lagring på jästfällningen. Ren och syrligt äppelfrisk smak med lite djupare toner av persika i bakgrunden. Stilfull mognad från den långa lagringen som ger inslag av mandel och mariekex. Lång, snustorr och frisk smak med bra längd. 
750 ml - 12.5% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
159 kr

Rotari Brut Riserva
2019
Rotari Brut Riserva
Storsäljarklassiker av en anledning. När jag varje år blindprovar samtliga Systembolagets mousserande viner står denna alltid ut för sin rena äppelfrukt, lätt rostade brödighet och fint bäriga eftersmak. Gjort av chardonnay, lagrat minst 36 månader på jästfällningen.
750 ml - 12.5% - Sockerhalt 0.4 g per 100 ml
139 kr

Rotari Brut Riserva
2019
Rotari Brut Riserva
Magnumflaskan är inte bara dubbelt så stor, innehållet är dessutom ett år äldre vilket ger lite maffigare framtoning. Äpplen, grillad citrus och fin brödighet ger både längd och fräschör. Perfekt för den större festen.
1500 ml - 12.5% - Sockerhalt 0.4 g per 100 ml
289 kr

Rotari Rosé
2019
Rotari Rosé
Röda bär och blodapelsin möter de friska äppeltonerna och rostade mandelinslagen i smaken. Generöst och gott bubbel, samtidigt friskt och läskande som kan serveras både som aperitif och till en nyslungad caesarsallad. Chardonnay och pinot nero (pinot noir) som lagrats minst 24 månader på jästfällningen.
750 ml - 12.5% - Sockerhalt 0.6 g per 100 ml
139 kr


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Bästa sparkling på Systembolaget

Bästa sparkling på Systembolaget

Bubbel från hela världen. Men inte champagne, cava, crémant eller prosecco. Utan allt det andra. Sparkling, helt enkelt. För här finns att hämta, allt från knastertorrt vitt till sött rött. Och det ..

Läs mer
Pernilla Wahlgrens bubbel: ”Inspirerat av mitt..

Pernilla Wahlgrens bubbel: ”Inspirerat av mitt..

Hon älskar bubbel – och sitt rosa hus i Spanien. Så vad är mer passande för folkkära artisten Pernilla Wahlgren än en rosa cava? – I mitt hus i Spanien är ett glas cava en klassiker. Det är fa..

Läs mer
Prosecco eller spumante – vad är skillnaden?

Prosecco eller spumante – vad är skillnaden?

Bubbligt vin från Italien vin – varför kallas det egentligen, Spumante eller Prosecco, eller fungerar både och? Spumante Spumante, eller vini spumanti, används som en övergripande beskrivning av it..

Läs mer
Måns Zelmerlöw: ”En dröm som går i uppfyllelse”..

Måns Zelmerlöw: ”En dröm som går i uppfyllelse”..

Artisten Måns Zelmerlöw hoppas få en ny hit – med sin egen cava. Hola MZ Cava by Måns Zelmerlöw är torr, frisk och fruktig. – Det är en dröm som går i uppfyllelse, jag har varit vinintresserad..

Läs mer
Därför får du mer baksmälla av prosecco

Därför får du mer baksmälla av prosecco

Tänker du dricka champagne eller prosecco på nyårsafton? Då kan du räkna med huvudvärk dagen efter. En professor menar nämligen att bubblorna ger oss en kraftigare baksmälla. Att sippa eller kanske ..

Läs mer
Prosecco rosé – årets nya trend?

Prosecco rosé – årets nya trend?

Italienska vinmakare har jobbat länge för att få den godkänd, och i år verkar den nya produkten bli klar för marknaden: Vad sägs om Prosecco rosé? Rosévinet var en av de starkast växande vintrendern..

Läs mer