HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Nu kan du fynda Churchill-champagnen

Vad sägs att dricka en Pol Roger ”Sir Winston Churchill” från 1990? Systembolagets dryckesauktion är i full gång och du kan fynda några riktigt exklusiva flaskor bubbel.

Att Storbritanniens premiärminister och landsfader Winston Churchill var en av champagnens bästa ambassadörer är nästan en underdrift. Han sägs nämligen ha druckit två flaskor Pol Roger (inget annat märke!) varje dag.

Pol Roger visade sin uppskattning som tack för reklamen och skapade sin prestigecuvée till Sir Winston Churchills ära, väl medvetna om de kvaliteter som han letade efter i champagne: en kraftfull, fyllig karaktär och en relativ mognad. Den exakta sammansättningen är en väl bevarad familjehemlighet, men det är onekligen så att resultatet skulle ha välkomnats av den man till vilket vinet är tillägnat. ”Min smak är enkel, jag nöjer mig med lätthet med det bästa” brukade Churchill säga.

Pinot noir dominerar och ger struktur, bredd och robusthet medan chardonnay bidrar med elegans, finess, och subtilitet. Vinet är gjort enbart på druvor från Grand Cru-byar för pinot noir och chardonnay, och dessutom från vingårdar som redan odlades under Churchills levnad. Cuvée Sir Winston Churchill görs bara de bästa årgångarna och släpps på marknaden senare än Pol Rogers övriga årgångschampagner, för att hedra Churchills förkärlek för mogna viner. Churchill hann göra annat än att bara dricka champagne: han var Storbritanniens premiärminister under andra världskriget och blev en symbol för det brittiska folkets kampvilja mot Nazityskland. Churchill är också känd för sin talarkonst och sitt författarskap vilket belönades med Nobelpriset i litteratur 1953.

På Systembolagets dryckesauktion finns det en rad flaskor ”SIr Winston Churchill” av Pol Roger, bland annat en från 1990. Priset är just nu 2.500 kronor och om det kan anses vara ett fynd om priset stannar där.

Följ auktionen för 1990 Cuvée Sir Winston Churchill
här och för 2008 Cuvée Sir Winston Churchill här.


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa