HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Blåbärsvin får vinkännare att tappa hakan

Blåbärs- och lingonvin från Norrland gör succé.
Smaken beskrivs som en sensation – och nu får Idunn Norsjö Wine in miljoninvesteringar i företaget.
– Norrland kan bli framtidens Napa Valley, berättar medgrundaren Li Holmberg.

Vilda bär är en outnyttjad naturresurs i Sverige – de flesta blåbär och lingon blir kvar på buskar i skogen. Det vill grundarna av Idunn Norsjö Wine, Li Holmberg och Lars Normark, ändra på. De säger sig älska vilda bär och dess egenskaper, så till den grad att de börjat tillverka vin av bären.. Sedan 2012 tillverkar de blåbärsvin i en by som heter Rålund, på senare år också lingonvin. Testsmakare säger sig ha svårt att skilja blåbärsvinet från riktigt goda röda viner vid blindtest. 

Det nordiska blåbäret (vaccinium myrtillus) är enligt Idunn Norsjö Wine mycket väl lämpat för vintillverkning. Bäret är så litet att mängden skal är relativt stor per liter. Och det är i skalet man hittar de tanniner som skapar den typiska strävheten som kännetecknar rött vin. Blåbärsvin behöver heller inte lagras länge för att bli välsmakande. Dessutom sägs vinet vara nyttigare då blåbär är fullt av antioxidanter och inte innehåller histaminer. 

Lingonvin har en helt annan karaktär än blåbär och är mer friskt och koncentrerat. Faktum är att det latinska namnet för lingon ”vaccinium vitis-Idaea” betyder ”vinranka från Berget Ida”.  

Nu vill grundarna av Idunn Norsjö Wine, Li Holmberg och Lars Normark, ta vara på skogens resurser och göra Norrland till nästa stora mat- och vinregion. Trots det bistra klimatet kan Norsjö bli Sveriges Napa Valley – tack vare bäären.

– Vi vill bli världens mest hållbara vinproducent. Eftersom vi inte behöver odla våra råvaror minimerar vi miljöpåverkan, och vi ser oanade möjligheter att utvecklas givet de naturresurser som finns. Ingen har tidigare lyckats göra bärvin av så hög kvalitet att det kan ersätta vin på druva. Det är med våra fantastiska blåbär och lingon, nytänkande och kunskap från Kanada som vi har lyckats, berättar Li Holmberg. 

Redan i dag producerar Idunn Norsjö Wine omkring 20 000 flaskor blåbärs- och lingonvin. Vinet finns i beställningssortimentet och går att köpa i ett 70-tal Systembutiker runtom i Sverige. Fruktvinerna hyllas av såväl vinrecensenter som privatpersoner som häpnat över det välsmakande vinet. 

Nu tänker duon bakom Idunn Norsjö Wine ta nästa steg och expandera till övrig Norden och Europa. Sparbanksstiftelsen Norrlands Riskkapitalstiftelse har gått in i bolaget och satsat 1,4 miljoner kronor. Enligt Johan Duvdahl, ordförande för Sparbanksstiftelsen Norrlands Riskkapitalstiftelse, är Idunn Norsjö Wine ett företag som passar väl ihop med stiftelsens filosofi och förväntningar.

– Vi tror på Norrland och på Li och Lars. De skapar jobbtillfällen i inlandet, har en vision centrerad kring hållbarhet och lokal utveckling, och tar vara på resurser som annars går till spillo. Det är ett vinnande koncept och vi ser fram emot att följa deras medvetna och energiska satsning att nå ut med sina produkter, berättar Johan.

 

Här är fruktvinet som görs på norrländska blåbär.
750 ml - 12.5% -
234 kr


Monica Åhlund