HEM

Aktuellt

Årets glögg 2023 – här är de nya smakerna

Årets glögg 2023 är här och nu avslöjar vi smakerna! Blossa och Saturnus har de senaste åren skapat kreativa och välsmakande drycker. Saturnus har ofta hittat inspiration i den nordiska naturen, medan Blossa sedan några år tillbaka valt att leta smakkombinationer från olika platser runt om i världen.

Årgångsglöggen startades av Blossa för hela 20 år sedan och är idag en svensk tradition. Det är alltid lika spännande att lista ut årets smaker. Gissade du rätt?

Blossas ledtrådar till årets glögg

Inför årets lansering bjöd Blossa på hela sju ledtrådar och den som gissade rätt smak hade chans att vinna en hotellvistelse på Haymarket by Scandic. Ledtrådarna inkluderade bland annat bilder på elefanter, kanderade mandlar och texten “I årets glögg hittar vi en typ av rosväxt som odlats i landet sedan medeltiden”.

…och Blossas glögg 2023 tar sig tillbaka till rötterna i Gamla Stan

I år firar Blossa 20 år och letar sig tillbaka till rötterna i Gamla stan, där den första flaskan tappades redan år 1895. Inspirerad av Gamla Stans livliga torg, bryggerier och trånga gränder har årets glögg smak av hallon och humle. Hallonen tillför en bärighet där sötman balanseras av humlen.

Unikt för 20-årsjubileet är att Blossa även lanserar en efterlängtad alkoholfri årgångsglögg. Designen bjuder dessutom på en extra överraskning, då flaskans detaljer lyser i mörkret – precis som gatlyktorna i Gamla Stan.

– Jag har tagit fram alla årgångsglöggar sedan starten, och det känns fint att under jubileet resa tillbaka till där allt började. Stockholm har en rik bryggerikultur, där humle spelat en viktig roll, från dåtidens populära svagdricka till dagens mikrobryggerier. Om sensomrarna kom Mälarborna in till Gamla Stan och sålde färskplockade hallon, ett bär vi odlat i Sverige sedan medeltiden, säger Åsa Orsvärn, Blossas Chief Blender sedan 1998.

Glöggen kan drickas både varm och kall, men deras egen Chief Blender menar att smakerna kommer fram på ett mer nyanserat och kraftfullt sätt om den serveras kall med frusna hallon istället för isbitar.

Blossa 23 Gamla Stan
Blossa 23 Gamla Stan
Blossa 23 kan serveras både varm och kall. Servera gärna glöggen med kex, hallon- eller björnbärsmarmelad och en god bit getost.
750 ml - 15% - Sockerhalt 13.1 g per 100 ml
142 kr

Saturnus ledtrådar till årets glögg

I år gav Saturnus oss tre ledtrådar, som enligt dem själva skulle göra det enkelt att lista ut årets smak. Här är en av dessa: “En av smakerna är en självklar del av vårt svenska skafferi, medan den andra starkt präglar Sveriges landskap, från norr till söder.”

…och Saturnus glögg 2023 är: Granskott & Lingon

Årets glögg från Saturnus är Granskott & Lingon som smaksätter en alkoholfri vitvinsglögg. De friska smakerna för tankarna till långa skogspromenader och bärplockning. Tillsammans med de klassiska glöggkryddorna kanel och kardemumma väcks minnen som skapar en härlig julstämning. Lingonen är plockade i Sverige och de ger både smak och ett rött skimmer till den vita glöggen. Saturnus Granskott & Lingon går utmärkt att dricka både varm och kall.

– Tänk dig att du dragit handen i en gran och sedan doftar i handflatan, så doftar årets glögg! Det är en alkoholfri vit glögg som inte blir för söt, samtidigt som julens dofter kombinerat med skog och mark blir en trevlig smakkombination, säger Ludwig Liepe, kategorichef, Saturnus.


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Vuxna glöggen för dig som vill ha mindre socker

Vuxna glöggen för dig som vill ha mindre socker

Nu släpps årgångsglöggen med rekordlite socker. 2019 års Tegnér & Son Torr Glögg har mindre än en tredjedel så mycket socker som vanlig glögg. – Vi har höga förväntningar på Torr Glögg, s..

Läs mer
Stor guide: Vi listar årets bästa glögg

Stor guide: Vi listar årets bästa glögg

Det finns få saker som är så starkt förknippat med julen som glögg. Visst har tomten, lucia, pepparkakor och julgranen sin plats, men vi tror ändå att glöggen vinner. Här ger vi dig vår lista över j..

Läs mer
Glöggen där du slipper sötchocken

Glöggen där du slipper sötchocken

Glögg och bubbel på samma gång verkar vara vinterns melodi. Efter Blossas mousserande kommer nu Glöet Sparkling tillbaka. Med Glöet ska du kunna dricka mer än en liten kopp utan att få sötchock. Glö..

Läs mer
Gin & tonic glöggen är här

Gin & tonic glöggen är här

Älskar du både glögg och gin och tonic? Här är den perfekta glöggen för dig? Swedish Tonic släpper en speciell Gin & Tonic-glögg. Årets stora trend är att släppa glögg med olika smakinfluenser...

Läs mer
Premiär i dag: Blossas julglögg med Hawaii-smak

Premiär i dag: Blossas julglögg med Hawaii-smak

Glögg är bland det svenskaste som finns. Men Blossa hämtar inspiration till årets glögg ända från Hawaii. Blossa 19 Aloha smakar passionsfrukt och hibiskusblomma. I år har Blossa åkt långt med tomte..

Läs mer
Tävla & vinn en natt i juliga Rum 24 på Hotell ..

Tävla & vinn en natt i juliga Rum 24 på Hotell ..

Nu har du chansen att tävla om en natt i Blossas Rum 24 på Hotell Haymarket by Scandic i Stockholm. Rummet är julpyntat från golv till tak och du kan njuta av julfilmer och julmusik ihop med glöggen..

Läs mer