HEM

Aktuellt

5 galna sätt att öppna vin utan korkskruv

Dags att öppna en god flaska vin – men glömt korkskruven?
Många känner igen sig i den pinsamma situationen. Tack och lov finns det lösningar. Här är 5 mer eller mindre säkra metoder att öppna vin utan korkskruv. 

Det har hänt de flesta. Du är på en mysig picknick, ute med båten eller har checkat in på ett hotell med en god flaska vin. Du glömde bara den lilla detaljen att den fina vinflaskan har en gammal hederlig kork. Och det visar sig stört omöjligt att få tag i en vanlig hederlig korkskruv. 

Men hav förtröstan, det går att öppna en flaska vin på en rad olika sätt utan att ha en korkskruv. Vi på Vinguiden har gått igenom de bästa metoderna att få upp flaskan utan korkskruv – och några som vi avråder starkt ifrån. Och kom ihåg – nöden är uppfinningarnas moder. 

Hammare och skruv

Ibland har du tillgång till en verktygslåda, men inte den hett eftertraktade korkskruven. Har du bara skruv, skruvmejsel och en hammare kommer det att ordna sig ändå. Försök att hitta en lång skruv med en rejäl trägänga. Ta en skruvmejsel och skruva ner skruven ordentligt i korken, se till att du sparar en knapp centimeter av skurven ovanför. Nu tar du bara hammarens baksida och drar försiktigt upp skruvhuvudet och korken. Så där – nu kan du njuta av härligt vin. Detta är en någorlunda pålitlig metod. 

Slå ner korken i vinet

Om du har en hammare och något redskap att slå ner korken med kan det också gå att få ner korken i vinflaskan. Vissa har lyckats med nyckel, men det är svårare. Metoden är dock ganska farlig. Det kommer att skvätta vin och flaskan kan i värsta fall explodera. Vi avråder från denna potentiellt farliga metod. 

Öppna med en tändare

Börja med att ta bort folien som sitter runt korken. Elda med en tändare mot korkens botten. Vrid flaskan runt och värm runt hela korken. Har du tur kommer korken att komma upp ur flaskan. Metoden fungerar med vanlig naturkork, plastkorkar riskerar att smälta. Har du otur och flaskan är kall kan glaset spricka, så metoden kan vara farlig och innebär viss brandrisk. Men gör du rätt kommer det att fungera. 

Öppna med cykelpump

Är du ute på cykeltur och ska stanna i gröngräset för en mysig picknick med vin? Har du inte en korkskruv med dig så kanske packningen innehåller en cykelpump. Om du kan få in en nål i korken kan du sedan pumpa in luft i vinet. Om inte korken sitter alltför hårt kommer den att poppa upp ur flaskan. Dessutom snabbluftar du ditt vin. Metoden är inte så dum som den verkar och för det mesta håller flaskan. 

Öppna mot en vägg

Det här är en riskabel metod, men om du gör det långsamt och metodiskt kan det fungera. Du kommer behöva en eller två tjocka handdukar eller en sko med tjock sula att skydda in vinflaskan med. Se till att de täcker botten på flaskan och slå flaskans botten bestämt rakt mot en vägg, upprepade gånger. Till slut kommer korken att ha åkt upp. Det här fungerar till slut, men flaskan riskerar att gå sönder. 

Allra säkrast är kanske att du i fortsättningen köper en flaska med skruvkork när du ska på picknick – eller lådvin. 

 


Sofie Finati