HEM

Aktuellt

Hur många glas på en box? 5 fakta om volym

Hur många glas på en box kan man räkna med? Givetvis kan vinboxar och vinflaskor innehålla olika mängder dryck, och ibland kan det vara lite svårt att veta hur många glas vinet faktiskt räcker till. Därför har vi satt samman denna lista med 5 fakta om volym så att det blir lättare att planera för nästa inköp.

1. 12 g alkohol i ett standardglas

Svenska krogar och restauranger utgår generellt sett från samma mått när det kommer till alkoholhaltig dryck. Ett standardglas ska innehålla 12 gram alkohol.

Källa: En värld av vin

2. Alkoholhalten spelar roll

Hur hög alkoholhalten är i en dryck påverkar hur många centiliter som motsvarar ett standardglas. Ett standardglas vin motsvarar vanligtvis 12–15 centiliter dryck. När det kommer till öl är ett standardglas cirka 50 cl folköl medan samma mängd starköl motsvarar 1,5 standardglas, just på grund av den högre alkoholhalten.

Källa: Alkoholhjälpen.se

3. Rätt mängd har flera fördelar

När det gäller vin finns det flera skäl till att man inte bör fylla glaset för mycket. För att verkligen få fram vinets rätta smak vill man kunna ”swirla” drycken i glaset. Vin mår nämligen bra av att komma i kontakt med luft. Det blir också lättare att komma åt aromerna och doften av vinet om man inte fyller glaset till kanten. Rätt volym i ett glas ger alltså en bättre helhetsupplevelse av vinet.

Källa: Godare.se

4. Olika slags vin ger olika antal glas

Så, hur många glas på en flaska vin? Såhär har Systembolaget räknat på mängd och standardglas utifrån de olika typerna av vin:

Vitt vin: 6–7 glas

Rött vin: 5–6 glas

Dessertvin: 12 glas

Mousserande vin: 7–8 glas

Och hur många glas på en box vin? Vanligtvis motsvarar en box (3 liter) cirka 4 flaskor vin. Man kan därför räkna med 24 glas i en box.

5. Dryckesplanerare kan hjälpa dig köpa rätt mängd

Känns det fortfarande svårt att veta hur mycket dryck du behöver till nästa event? Då kan man använda sig av Systembolagets dryckesplanerare. Genom att svara på några enkla frågor räknar planeraren ut hur mycket du behöver köpa så att ingen sitter med glaset tomt på nästa fest. Kan användas för både alkoholhaltig och alkoholfri dryck.


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Boxnyheter på systemet

Boxnyheter på systemet

Fyra nya bag-in-box-viner släpps nu i det ordinarie sortimentet. Nykomlingarna kommer från Ungern, USA, Frankrike och Sydafrika. Sydafrikanen KWV var ett av de första vinerna som släpptes från lande..

Läs mer
Här är listan över de mest populära boxvinerna

Här är listan över de mest populära boxvinerna

Vilka är egentligen de mest populära boxvinerna – och vad är det som gör ett vin populärt? Är det smaken, förpackningen eller namnet? Det ena utesluter nog inte det andra, för de boxviner som listas..

Läs mer
Bästa glaset för bubbel – vad gäller?

Bästa glaset för bubbel – vad gäller?

Champagneflöjtar betraktas av de flesta som något lyxigt, festligt och snyggt. Men faktum är att om du vill att ditt bubbel ska smaka något bör du tänka om kring ditt val av glas. Vissa anser att va..

Läs mer
Därför stoppas vin i handväskor

Därför stoppas vin i handväskor

Man får inte paketera vin hur som helst. Därför stoppas lådviner som säljs i väsk- eller stugform på Systembolaget. – Det skapar osaklig uppmärksamhet kring alkohol, menar Patent- och marknadsöverdo..

Läs mer
Glaset allt viktigare för vinupplevelsen

Glaset allt viktigare för vinupplevelsen

Under flera decennier la vi knappast något vikt vid glaset. Visst, det skulle se fint ut, i övrigt hade vi inga anspråk. Det har vi idag. Men så har vi lärt oss att glaset är helt avgörande för uppl..

Läs mer
Okrossbara utflyktsdrycker

Okrossbara utflyktsdrycker

Det våras för utflyktsdrycker! Hitta rätt bland de godaste dryckerna i boxar, burkar och PET-flaskor – bra för både miljön och picknicken. Vårt statliga monopol har gjort det till sin – ibland omdis..

Läs mer