HEM

Aktuellt

Hur många glas på en box? 5 fakta om volym

Hur många glas på en box kan man räkna med? Givetvis kan vinboxar och vinflaskor innehålla olika mängder dryck, och ibland kan det vara lite svårt att veta hur många glas vinet faktiskt räcker till. Därför har vi satt samman denna lista med 5 fakta om volym så att det blir lättare att planera för nästa inköp.

1. 12 g alkohol i ett standardglas

Svenska krogar och restauranger utgår generellt sett från samma mått när det kommer till alkoholhaltig dryck. Ett standardglas ska innehålla 12 gram alkohol.

Källa: En värld av vin

2. Alkoholhalten spelar roll

Hur hög alkoholhalten är i en dryck påverkar hur många centiliter som motsvarar ett standardglas. Ett standardglas vin motsvarar vanligtvis 12–15 centiliter dryck. När det kommer till öl är ett standardglas cirka 50 cl folköl medan samma mängd starköl motsvarar 1,5 standardglas, just på grund av den högre alkoholhalten.

Källa: Alkoholhjälpen.se

3. Rätt mängd har flera fördelar

När det gäller vin finns det flera skäl till att man inte bör fylla glaset för mycket. För att verkligen få fram vinets rätta smak vill man kunna ”swirla” drycken i glaset. Vin mår nämligen bra av att komma i kontakt med luft. Det blir också lättare att komma åt aromerna och doften av vinet om man inte fyller glaset till kanten. Rätt volym i ett glas ger alltså en bättre helhetsupplevelse av vinet.

Källa: Godare.se

4. Olika slags vin ger olika antal glas

Så, hur många glas på en flaska vin? Såhär har Systembolaget räknat på mängd och standardglas utifrån de olika typerna av vin:

Vitt vin: 6–7 glas

Rött vin: 5–6 glas

Dessertvin: 12 glas

Mousserande vin: 7–8 glas

Och hur många glas på en box vin? Vanligtvis motsvarar en box (3 liter) cirka 4 flaskor vin. Man kan därför räkna med 24 glas i en box.

5. Dryckesplanerare kan hjälpa dig köpa rätt mängd

Känns det fortfarande svårt att veta hur mycket dryck du behöver till nästa event? Då kan man använda sig av Systembolagets dryckesplanerare. Genom att svara på några enkla frågor räknar planeraren ut hur mycket du behöver köpa så att ingen sitter med glaset tomt på nästa fest. Kan användas för både alkoholhaltig och alkoholfri dryck.


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Rätt vinglas till rätt vin

Rätt vinglas till rätt vin

Ett vinglas är inte bara ett vinglas. Att välja rätt vinglas till rätt vin kan ta smakerna till nästa nivå. Här är en liten guide till olika vinglas som passar till olika sorters vin. Cabernet-glas:..

Läs mer
3 boxar i sommartid

3 boxar i sommartid

Sommaren har äntligen kommit och med den kom suget efter grillad mat och såklart riktigt bra viner därtill! Här kommer några förslag som vi hoppas skall falla på läppen! Tre tips på viner som räcker..

Läs mer
Därför stoppas vin i handväskor

Därför stoppas vin i handväskor

Man får inte paketera vin hur som helst. Därför stoppas lådviner som säljs i väsk- eller stugform på Systembolaget. – Det skapar osaklig uppmärksamhet kring alkohol, menar Patent- och marknadsöverdo..

Läs mer
Vinboxen med dubbla  kranar – så funkar det

Vinboxen med dubbla kranar – så funkar det

Svårt att välja lådvin till sommarens läckerheter? Här är boxen för den rådville: Två kranar med olika sorters vin Idén med DuoBox kommer från den franska vinhandlaren Vin & Sprit France. De ko..

Läs mer
Bästa glaset till champagne

Bästa glaset till champagne

Flöjt, kupa eller ISO? Jag talar om glas, provningsglas men också glas att dricka ur. När det kommer just till champagne, hettar det plötsligen till. För här har alla bestämda åsikter. Eller? Under ..

Läs mer
Boxnyheter på systemet

Boxnyheter på systemet

Fyra nya bag-in-box-viner släpps nu i det ordinarie sortimentet. Nykomlingarna kommer från Ungern, USA, Frankrike och Sydafrika. Sydafrikanen KWV var ett av de första vinerna som släpptes från lande..

Läs mer